Defensive Driving si Commentary Driving

Defensive driving sau conducere defensiva, in limba romana , este o forma de educatie pentru soferii de autovehicule si inseamna mai mult decat stapanirea regulilor de circulatie. Scopul sau este acela de a reduce riscurile la care se expun participantii la traficul cotidian, prin anticiparea situatiilor periculoase.

Commentary driving reprezinta supervizarea practica a cursantilor privind conduita in trafic din punct de vedere „safety driving” de catre instructorii Napoca Rally Academy. Evaluarea este urmata de sugestii menite a corecta conduita cursantilor.

Condusul pentru a salva vieti, timp si bani​

In 2010 Comisia Europeană a luat decizia de a elabora noile orientări pentru perioada 2011 – 2020 pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră, menţinând obiectivul principal, de reducere a deceselor cu 50% faţă de perioada anterioară.

Potrivit unei statistici ONU, în lume, la fiecare 6 secunde o persoană moare sau este grav rănită în contextul unui accident rutier.

Potrivit unui raport IGPR, în perioada 1 ianuarie-22 noiembrie 2012, au fost înregistrate la nivel naţional 8.377 accidente rutiere grave , soldate cu 1.833 de persoane decedate şi 7.922 de persoane rănite grav.

Standardul de siguranta al “Motor Vehicle Operations” ANSI/ASSE Z15.1 defineste condusul defensiv ca fiind “condusul pentru a salva vieti, timp si bani”.

Cum si de ce defensive driving?

– Reducerea numarului de accidente in trafic:

  • numarul de accidente rutiere grave (accidente mortale, raniri grave, daune materiale mari) poate scadea cu pana la 70%;
  • numarul incidentelor rutiere majore (raniri care necestita spitalizare, daune materiale semnificative) poate scadea cu pana la 50%;
  • numarul incidentelor rutiere usoare (tamponari, raniri usoare) poate scadea cu pana la 50%.

– Reducerea riscului de accidentare a angajatilor implicati in trafic;

– Reducerea numarului de autovehicule ale companiei imobilizate din cauza accidentelor;

– Reducerea costurilor cu reparatiile autovehiculelor companiei implicate in accidente;

– Reducerea cheltuielilor cu asigurarile parcului auto (RCA, CASCO):

  • datorita scaderii numarului incidentelor in trafic, in functie de asigurator, primele de asigurare pot scadea cu pana la 20%;
  • datorita scaderii numarului si gravitatii accidentelor, scade si cuantumul francizelor platite pentru accidentele in care sunt implicate masinile companie (atat din vina angajatilor cat si din alte cauze).

– Reducerea costurilor de exploatare a masinilor companiei:

  • reducerea consumului de combustibil cu pana la 10%;
  • reducerea semnificativa a costurilor cu piesele de schimb (anvelope, placute de frana, discuri de ambreaj etc).

– Cresterea duratei de exploatare a masinilor companiei.